Wydarzenia
PTTŻ a konferencje i sympozja naukowe w pierwszej połowie 2022 cyklu
W roku 2022 zgodnie ze statutowymi przesłankami Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, PTTŻ współorganizuje konferencje i sympozja ( https://www.pttz.org/pl/aktualnosci/konferencje.html).
Poniżej zaprezentujemy wybrane tematy.
1.
VI Sympozjum Naukowe z cyklu „Bezpieczeństwo Żywnościowe i Żywności”
25 - 27 kwietnia 2022 r. Kiry pod Zakopanem, Ośrodek SGGW – Marymont
https://www.pttz.org/images/Konferencje/2022/Komunikat_Bezpieczestwo_2022.pdf
W imieniu Komitetu Naukowego zaprasza prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, autorka opracowań książkowych, w tym o aspektach bezpieczeństwa żywności.
2.
XXVI Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Żywność dzisiaj - lokalna czy globalna? Tradycyjna czy innowacyjna?” i IXth International Session of Young Scientific Staff ”Nowadays food - local vs. global? Traditional vs. innovative?”
Dwudniowa sesji - polskojęzycznej (19. maja 2022 r.) i anglojęzycznej (20. maja 2022 r.). Poznań, strona internetowa: https://smkn2022.pl/
3.
„Nauka Gospodarce 2022” Konferencja Naukowa "Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju" 09-10 czerwca 2022 r., Poznań w BIOCENTRUM Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: Strona internetowa: http://www.pttzow.up.poznan.pl/konferencja
Konferencja jest połączona z 60-leciem Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
DP
Wina z Kalifornii: szczepy, uprawa i degustacja, która przeszła do historii
Duże nasłonecznienie, wpływ oceanicznej bryzy, a także kultywowanie tradycji lokalnych rzemieślników, sprawiły, że Kalifornia jest czwartym co do wielkości producentem wina na świecie. Uprawianych jest tam ponad 100 szczepów winogron.
Resort rolnictwa planuje dopłaty do skupu jabłek deserowych
Sytuacja na rynku jabłek jest trudna, ministerstwo rolnictwa planuje dopłaty do skupu jabłek deserowych przeznaczonych do przetwórstwa - poinformował wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Pieniądze na ten cel mają pochodzić z unijnej rezerwy kryzysowej.
Mazurska Manufaktura przywróci do życia regionalne, stare piwa
Mazurska Manufaktura SA, producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa realizuje plan reaktywacji znanych, historycznych marek, które zostały zamknięte decyzją wielkich korporacji. Wraz z wejściem w nowy sezon, dla mieszkańców Dolnego Śląska dokonuje się obecnie pierwszy rozlew kultowej Odry, która w ofercie historycznych marek spółki dołączy do piw: Jurand, Bractwo i Krak.
Rynek piwa kurczy się i notuje najgorsze wyniki od 10 lat
Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Jak wynika z analiz Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz firmy NielsenIQ, branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat.
Rosyjskie wódki prawie nie istnieją na świecie. To duża szansa dla Polski
Rosyjskich alkoholi na świecie prawie nie ma w sprzedaży. Zresztą, żeby było śmieszniej, rosyjskie marki, producenci, także w Rosji mają się coraz gorzej. W świadomości konsumentów funkcjonują wódki z rosyjskimi, nawiązującymi do Rosji etykietami typu Smirnoff, który oczywiście nie jest wódką rosyjską - mówi Witold Franczak, ekspert ds. rynku alkoholowego. Zdradza także, dlaczego właściciel CEDC mógł sprzedać firmę tuż przed agresją Rosji na Ukrainę.
Grupa Maspex wspiera swoich pracowników z Ukrainy. Chce zatrudniać kolejne osoby
Grupa Maspex przekazuje na pomoc Ukrainie 1 mln zł. Pół miliona złotych stanowić będzie pomoc finansowa, a kolejne pół miliona złotych pomoc żywnościowa. Zarząd Grupy zapewnia również o wsparciu pracowników z Ukrainy.
Producenci alkoholi rzemieślniczych też pomagają Ukrainie
Wolf&Oak Distillery rozpoczęła sprzedaż limitowanej edycji wódki żytniej, z której zysk zostanie przekazany na pomoc walczącej Ukrainie.