1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Nutraceutyki - moda czy potrzeba

Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów. Nutraceutyki, to składniki biologicznie aktywne, które mogą występować w żywności funkcjonalnej lub oddzielnie, i wywierają udokumentowany i korzystny wpływ na zdrowie poprzez ich udział w procesach metabolicznych. Zasadniczą cechą nutraceutyków jest ich naturalne pochodzenie. W przeciwieństwie do żywności funkcjonalnej, nutraceutyki dostępne są w postaci tabletek, syropów, proszku, kapsułek zawierających wyizolowane z pożywienia substancje aktywne, których pozytywne działanie na organizm znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych.

Czytaj więcej...

ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI - SZKOLENIE 27.03.2019 r.

Od dzisiaj można się zgłaszać na szkolenie:
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011
aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa”
na podstawie przykładów z rynku
27 marca 2019 r., Warszawa Hotel Intercontinental

Czytaj więcej...

Nowe, odświeżone i optymistyczne oblicze Somersby

Somersby prezentuje odświeżone opakowania i wdraża nową platformę komunikacyjną pod hasłem „Isn’t that wonderful”. Nowa idea kreatywna podkreśla, że Somersby jest marką optymistyczną, pełną energii, otwartą, i wyznaczającą trendy.

Czytaj więcej...

Uprawiasz sport? Zobacz, jak się odżywiać, by wzmocnić efekty treningu

Informacje, jakie otrzymujemy z różnych źródeł na temat prawidłowego żywienia, mogą przyprawiać o ból głowy. Jeść węglowodany, bo są potrzebne jako energia na trening, czy też nie, bo od nich przytyjemy? Ile białka powinno znaleźć się w diecie aktywnego nastolatka? Jaką rolę odgrywa tłuszcz, a jakie znaczenie mają antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach? Justyna Mizera, dietetyk sportowy i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, wyjaśnia, jak zadbać o właściwą dietę, rozpoczynając aktywność sportową.

Czytaj więcej...

Druga edycja The Brewers of Europe Forum już w czerwcu w Antwerpii

W dniach 3-4 czerwca 2019 roku, w Antwerpii odbędzie się druga edycja The Brewers of Europe Forum. Podczas wydarzenia spotykają się przedstawiciele browarów z całej Europy. Po niezwykle udanej pierwszej edycji Forum, organizatorzy przygotowali jeszcze bardziej atrakcyjny program i dłuższą listę ekspertów.

Czytaj więcej...

Przemysł spirytusowy w Polsce. Konieczna rozsądna polityka akcyzowa

Warsaw Enterprise Institute apeluje o większą rozwagę w kształtowaniu polityki akcyzowej wobec branży spirytusowej. Utrzymanie konkurencyjności przemysłu jest istotne dla zachowania wysokich wpływów podatkowych do budżetu, dochodów eksportowych oraz gwarantem dziesiątek tysięcy miejsc pracy dla Polaków. To główny wniosek płynący z raportu WEI „Przemysł spirytusowy w Polsce. Potrzebny gospodarce, mocno wpisany w naszą kulturę i historię”.

Czytaj więcej...

Produkty mleczne jako żywność funkcjonalna

Rynek produktów mlecznych w Polsce jest już dojrzały – po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się, jednak rośnie wartość sprzedaży, którą napędzają nowe trendy konsumenckie. Wysokie zapotrzebowanie na tego typu produkty pozwoliło wykształcić się na polskim rynku liderom w zakresie produkcji i dystrybucji nabiału.
Rynek nabiału jest bardzo perspektywiczny. W Polsce można zauważyć duże zainteresowanie zarówno produktami krajowymi, jak i importowanymi. Prognozy agencji badawczej Euro­monitor zakładają jego średnioroczny wzrost wartości na poziomie 1,5 proc. w kolejnych latach, aż do 2021 roku.

Czytaj więcej...

Piwna różnorodność Polski

Polska jest jednym z najbardziej rozwiniętych na świecie rynków, jeśli chodzi o liczbę dostępnych stylów piwnych. W 2018 roku – według podsumowania bloga Piwna Zwrotnica – 243 działające w Polsce browary wypuściły na rynek rekordową liczbę co najmniej 2013 nowych piw w ponad 60 stylach piwnych, co oznacza, że w Polsce tylko w ciągu jednego roku warzy się piwa w więcej niż połowie sklasyfikowanych na świecie stylów.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie