1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

drinktec

czaja

Wydarzenia

Warzywno-owocowe szaleństwo – obfitość witamin na letnim talerzu malucha

Lato najpyszniejszą porą roku! Tylko w sezonie wakacyjnym możemy cieszyć się tak wielkim bogactwem warzyw i owoców. Wiele z nich jest dostępnych tylko przez chwilę, więc tym bardziej warto o nich pamiętać. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” podpowiada, na które letnie warzywa i owoce zwrócić uwagę, choć często nie są naszym pierwszym wyborem.

image001 9

BAKŁAŻAN
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz. Wyróżnia go obecność związków fenolowych oraz flawonoidów. – Te pierwsze pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Flawonoidy są z kolei silnymi antyoksydantami - mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, co czyni je doskonałą substancją przeciwstarzeniową, wykazują również właściwości przeciwzapalne. Surowy bakłażan może być nieco gorzki w smaku, szczególnie jeśli chcemy podać go dzieciom. Wystarczy przed obróbką termiczną pokroić bakłażana, posolić i opłukać lub zebrać „pot” ręcznikiem papierowym – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

PAPRYKA
To bardzo cenne warzywo, szczególnie bogate w witaminę C. Czerwone odmiany zawierają, podobnie jak pomidory, likopen – silnie antyutleniający związek, która usuwa nadmiar wolnych rodników. Jedzenie papryki dostarcza nam również kapsaicyny, także przeciwutleniacza. Im ostrzejsza, tym silniej wpływa na spalanie kalorii i przemianę materii. Można ją jeść na surowo, piec, dusić i gotować.

SZPINAK
Szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Znajdziemy w nim foliany – jedną z form witaminy B9, która chroni przed chorobami serca i nowotworami. Bogaty jest w witaminy A, E, C oraz K1, a także w żelazo, potas i magnez, który pomaga się wyciszyć i zapobiega bólom głowy. – Młode listki szpinaku można jeść na surowo, kładąc je dziecku na kanapkę, dodając do sałatki lub zielonego koktajlu, razem z jabłkiem i dodatkiem wody. Co ważne, szpinak mrożony nie traci większości drogocennych składników – zapewnia dietetyczka.

ZIELONE LIŚCIE
Wszystkie zielone liście są niemal oddzielną kategorią żywieniową i zdrowotną. To m.in. źródło wapnia
i magnezu - składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju kości i zębów u dzieci. Dodatkowo posiadają ważne i potrzebne fitozwiązki (np. zielony barwnik chlorofil), które chronią nasze zdrowie i poprawiają odporność. – Możemy samodzielnie uprawiać sałatę, szczypiorek, rukolę czy pietruszkę, zakładając mini-ogródek w skrzynce na parapecie. W ten sposób mamy szansę zachęcić nasze pociechy do częstszego sięgania po te warzywa. Z doświadczenia wiem, że o ile dzieci do pewnego wieku niespecjalnie zajadają się sałatą
z dodatkami, to dużo chętniej jedzą same jej liście. Natka pietruszki w zupie psuje jej smak? Zrób z niej razem
z dziećmi pesto do makaronu, miksując lub rozcierając w moździerzu z ząbkiem czosnku, odrobiną tartego sera, orzechami włoskimi i olejem rzepakowym – proponuje ekspertka.

AGREST I PORZECZKI
Zalecane są przez specjalistów jako owoce, które wesprą odporność maluchów. – Owoce te tracą na popularności, ponieważ nie są tak słodkie, jak choćby winogrona, jednak tym bardziej zachęcam do ich jedzenia. Poszukiwanie jak najsłodszego smaku nie jest bowiem korzystne z punktu widzenia odżywiania najmłodszych. Dbajmy o różnorodność smaków, zapewniając w ten sposób dziecku niezwykle cenne doświadczenia smakowe oraz odżywcze – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Agrestem i porzeczkami można dekorować dania serwowane dzieciom, np. kaszki czy desery, nadają się one również na przetwory i przeciery.

BRZOSKWINIE
Brzoskwinie w 90 proc. składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają i oczyszczają organizm. Charakteryzują się wysoką zawartością potasu i kwasu foliowego oraz niskim indeksem glikemicznym. Brzoskwinie są również dobrym źródłem beta-karotenu, błonnika, witaminy A, C, PP oraz witamin z grupy B.
– Niektóre dzieci z nadwrażliwościami mają problem z „owłosioną” skórką brzoskwiń - można im wówczas zaproponować obranie owocu – podpowiada dietetyczka.

MORELE
Morele z wyglądu przypominają brzoskwinie, natomiast w smaku i rozmiarze – śliwki, dlatego ich pojedyncza porcja to ok. 3 sztuk. Te niezwykłe owoce są pełne witamin (A, C, E) oraz składników mineralnych. Zawarte
w morelach flawonoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami, chronią przed cukrzycą i chorobami serca. Za żółto-pomarańczowy kolor moreli odpowiada beta-karoten, dzięki któremu przyswajamy witaminę A, odpowiedzialną za wzrok. W miesiącach, gdy dostęp do świeżych moreli jest utrudniony, ich obecność w diecie możemy zrekompensować postacią suszoną. Należy jedynie pamiętać o wyższej kaloryczności suszonych owoców.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:
https://jedzowoceiwarzywa.pl/

https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/

https://www.instagram.com/jedz_owoce_i_warzywa/ 

Kontakt dla dziennikarzy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 



Jak pandemia i wojna w Ukrainie wpłynęły na produkcję piwa w Polsce?

Zakłócenia w łańcuchach dostaw, rekordowa inflacja i mocny wzrost kosztów. Jak te czynniki wpływają na działalność browarów i produkcję piwa, wyjaśnia w rozmowie z nami Krzysztof Żyrek, dyrektor browaru w Warce.

Jak pandemia i wojna w Ukrainie wpłynęły na produkcję piwa w Polsce?
O innowacjach, automatyzacji i robotyzacji w produkcji piwa rozmawiamy z Krzysztofem Żyrkiem, dyrektorem browaru w Warce. / fot. materiały prasowe

W jakim stopniu problemy ostatnich lat takie jak pandemia i wojna w Ukrainie, i spowodowane przez nie przerwy w łańcuchach dostaw, miały wpływ na działanie technologiczne browarów w kontekście elastyczności procesu produkcyjnego, gromadzenia i korzystania z zapasów?

148249 r0 940

Jest to kluczowe pytanie szczególnie w kontekście, jakim była/jest pandemia. Nasza organizacja była przygotowana na takie zakłócenia, chociaż wymagało to od nas dodatkowego wysiłku m.in. zmiany w sposobie pracy oraz ścisłe współdziałanie z dostawcami. Aby poradzić sobie z aktualnymi wyzwaniami, wykorzystaliśmy nasz potencjał ukierunkowany na elastyczność i szybkość działania. Najważniejszym zadaniem w okresie pandemii było zadbanie o naszych pracowników w firmie, tak, aby czuli się bezpieczni i mogli realizować swoje zadania.

Wykorzystywaliśmy także zdalny sposób pracy, aby zminimalizować ryzyko i utrzymać ciągłość procesów. W tym wypadku były pomocne narzędzia i systemy cyfrowe, które pozwalały nam na zdalny nadzór nad częścią procesów.

W mierzeniu się z przeciwnościami bardzo nam pomagała i pomaga nasza kultura organizacyjna, mocny leadership i dobre relacje w zespole.

Jak branża piwna radzi sobie w obliczu rekordowej inflacji i wzrostu kosztów?
Które ze stosowanych technologii okazały się najważniejsze, a ich działanie okazało się największym wsparciem procesu produkcyjnego, zwłaszcza w tym zmieniającym się środowisku biznesowym ostatnich 2 lat, gdzie mieliśmy m.in. poważne zakłócenia w łańcuchach, niedostatek podaży surowców i komponentów, rekordową inflację i mocny wzrost kosztów?

Wzrost kosztów dotyczy nas wszystkich, także firmy. Pierwszą reakcją w tak trudnym czasie jest zapewnienie dostaw surowców, opakowań i innych materiałów niezbędnych do ciągłej produkcji i to nam się udało. Mamy wieloletnie i bardzo dobre relacje z naszymi dostawcami i w tak trudnym okresie mogliśmy na nich liczyć. Jaka będzie wielkość inflacji i związany z tym wzrost kosztów materiałów nie wiemy, możemy tylko prognozować. Sposobem na łagodzenie tego wzrostu jest optymalizacja kosztów i redukcja strat. Bardzo ważne okazuje się zaangażowanie załogi, wykorzystywanie narzędzi cyfrowych oraz całościowe podejście do łańcucha dostaw. W tak wymagających czasach elastyczność i szybkość dostosowania jest kluczowym elementem ciągłości biznesu. Nie da się tego zrobić bez wysokich kompetencji naszych pracowników i wsparcia cyfryzacją.

Cyfryzacja i innowacje w produkcji piwa
Jakich zmian z gatunku automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych można się spodziewać w najbliższej przyszłości, patrząc przez pryzmat potrzeb browaru, ale i całej branży piwnej?

Ten temat nie jest nowy dla nas. Od lat inwestujemy w automatyzację procesów i nadal zamierzamy to robić. Doświadczenia ostatnich lat mówią nam o potrzebie transformacji nie tylko na poziomie urządzeń i procesów, ale także na poziomie zbierania danych, raportowania, wykorzystywania sztucznej inteligencji np. do redukcji mikroprzestojów i awarii na liniach rozlewniczych (predictive maintenace). Dzisiejsze oczekiwania idą w kierunku wsparcia pracowników przez dedykowane narzędzia cyfrowe. Już teraz rozwijamy nowoczesne techniki video (AR, VR), które pomagają w rozwoju naszych pracowników. Jesteśmy w czasie dużej transformacji cyfrowej, jeżeli nie wsiadłeś do tego pociągu, to stracisz przewagę konkurencyjną.

Kasztelan świętuje: 700 - lecie miasta Sierpc i 50 - lecie browaru

Kasztelan warzony w Browarze w Sierpcu postanowił uczcić rocznicę założenia miasta tworząc mural o powierzchni niemal 300 m2. Centralną postacią muralu jest Kasztelan, a farby, którymi go namalowano mają właściwości antysmogowe (zmniejszają smog poprzez redukcję tlenków azotu). Urodziny miasta zbiegają się z 50-leciem działania tutejszego browaru.

Kasztelan jest marką regionalną, wywodzącą się z Sierpca i warzoną w Browarze Kasztelan. Dlatego z okazji doniosłej rocznicy 700-lecia istnienia miasta powstał pomysł, by podkreślić jego piwny rodowód.

Mural o wymiarach ok. 13x23m został stworzony na ścianie budynku przy ul. Świętokrzyskiej 11, niemalże w sercu miasta Sierpc. Przedstawia on bohatera marki Kasztelan w szlacheckim stroju, na koniu, z kuflem piwa w dłoni. Kasztelan zachęca do wspólnego świętowania urodzin miasta wszystkich
mieszkańców i odwiedzających.

- Jesteśmy dumni z regionalnego pochodzenia naszej marki, dlatego przyłączyliśmy się do świętowania 700-lecia Sierpca. Życzymy mieszkańcom kolejnych wielu lat dynamicznego rozwoju miasta. Uznaliśmy, że mural przygotowany we współpracy z Fundacją EcoEvolution z zastosowaniem innowacyjnych farb to wartościowy prezent dla mieszkańców i miasta, wpisujący się w obecne wyzwania, np. zanieczyszczenie powietrza i zmiany klimatyczne, przed którymi wszyscy stoimy – mówi Barbara Rozbicka-Śledź, Junior Brand Manager marki Kasztelan.

Paweł Lisowski, Fundacja EcoEvolution.org: - 700 lat za nami, a co przed nami? Mamy nadzieję, że kolejne tysiąclecia. Kryzys klimatyczny jest jednak faktem. Mural namalowano z wykorzystaniem nowoczesnych farb, które redukują m.in. szkodliwe tlenki azotu. Druga innowacyjność to jasne tło muralu. Im więcej jasnych kolorów na budynkach, tym skuteczniej eliminujemy miejskie wyspy ciepła. Szacuje się, że do 2050 roku 70% ludności będzie mieszkać w miastach, również w Sierpcu. Zakładając, że 60% infrastruktury nie zostało jeszcze nawet zbudowane, już teraz powinniśmy się zastanawiać, jak rozwijać miasta. Kasztelan pokazuje jedną z dróg - zmieniajmy ściany w oczyszczacze powietrza zasilane słońcem i polubmy się z jasnymi kolorami.

EKOmural “Świętujemy 700-lat Sierpca” ma moc 160 drzew. Wynika to z tego, że aż 160 mkw. pomalowano ekologiczną farbą KNOxOUT, która zwiera technologię CrystalACTIV. Ściana dosłownie zamieniła się w oczyszczacz powietrza zasilany słońcem. Dziennie filtruje 480 000 m3 powietrza i redukuje ok. 70 g tlenków azotu (do 0,44 z 1 mkw.). Takie ściany będą domeną miast przyszłości. Mural będzie można oglądać do końca 2022 roku.

Branża piwna walczy z rządem o butelki zwrotne

Kaucja nie jest ani usługą, ani produktem, nie ma zatem podstaw, aby była objęta podatkiem Vat. Na przykładzie obecnego systemu kaucyjnego dla butelki zwrotnej w branży piwnej widzimy, jaką komplikację dla sklepów stanowi jej rozliczanie – stwierdził Mieszko Musiał, prezes Carlsberg Polska.

Czytaj więcej...

KUPS wspiera stanowisko branży rolno-przetwórczej w sprawie systemu kaucyjnego

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) przyłączyło się do koalicji niżej podpisanych 17 organizacji rolnych i branżowych, producentów wprowadzających na rynek soki i napoje owocowe i owocowo-warzywne, przedstawicieli handlu, producentów opakowań szklanych, organizacji odzysku surowców wtórnych sprzeciwiającej się włączeniu butelek szklanych jednorazowych do projektowanego przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska systemu kaucyjnego w ramach ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi.

Czytaj więcej...

logo sigma

engineering

Baner polagra

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz