1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

 

baner pc 620x180

 

EasyDiscWO

Nauka i przemysł

DOI - dot. publikacji artykułów naukowych w PFiOW

Artykuły publikowane w PFiOW są rejestrowane w bazie danych CrossRef. Każdemu artykułowi przyznawany jest numer identyfikacyjny DOI (Digital Object Identifier). Autorzy artykułów publikowanych w PFiOW są proszeni do stosowania numerów DOI w wykazach literatury, wszędzie tam gdzie jest to możliwe.

"Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju" - zapowiedź konferencji

Już po raz czwarty w dniach 26-27 lutego 2015r. odbędzie się konferencja naukowa Studenckie Dni Jakości, organizowana przez naukowe koło towaroznawstwa CARGO. Sympozjum zostało objęte honorowym patronatem JM Rektora Akademii Morskiej w Gdyni prof. zw. dr hab. Piotra Jędrzejowicza, Dziekana Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa prof. dr hab. inż. Piotra Przybyłowskiego, prezydenta Gdyni dr Wojciecha Szczurka oraz Marszałka Województwa Pomorskiego dr Mieczysława Struka .

Czytaj więcej...

Dieta wegetariańska pomocna w leczeniu cukrzycy

Dieta wegetariańska i wegańska, może być sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą. Specjaliści wskazują, że wykluczenie z codziennego jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego może wpłynąć na stabilizację poziomu cukru we krwi.

Czytaj więcej...

Polscy naukowcy i przedsiębiorcy ruszą na podbój USA

Rozpoczęcie działalności Polsko - Amerykańskiej Rady ds. Innowacji oraz nawiązanie współpracy z amerykańskimi naukowcami, przedsiębiorcami i inwestorami to główne cele wydarzenia poświęconego innowacjom organizowanego przez Polskę w USA.

Czytaj więcej...

System DSK – gwarancja autentyczności i jakości soków

Opakowania produktów wytwarzanych przez przemysł spożywczy to prawdziwe wyzwanie dla przeciętnego konsumenta, ponieważ zawiera liczne informacje dotyczące składu, wartości odżywczych, bezpieczeństwa i jakości produktu oraz opakowania, nie wspominając o danych informacyjnych, takich jak termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania czy nazwa i adres producenta. Przyswajanie ich wszystkich to niezwykle cenna umiejętność dla konsumenta, jednak niektóre branże wprowadzają dodatkowo swoje systemy kontrolne i jakościowe, po których konsumenci mogą „na skróty" czyli bez szczegółowego przypatrywania się za każdym razem informacjom na etykiecie, rozpoznać wysokojakościowe i autentyczne produkty. Jednym z takich systemów jest ten działający od 12 lat w branży sokowniczej w Polsce – czym jest zatem Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK) i jakie gwarancje daje konsumentowi zakup wyrobów z tym właśnie logo?

Czytaj więcej...

Drugą edycję kursów Uniwersytetu Otwartego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Ruszyły zapisy na drugą edycję kursów Uniwersytetu Otwartego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW od maja prowadzi Uniwersytet Otwarty, który jest formą kształcenia ustawicznego dla wszystkich osób zainteresowanych pogłębieniem swojej wiedzy i umiejętności. Słuchacze uniwersytetu mają do wyboru 50 zróżnicowanych kursów.

Czytaj więcej...

„Warszawa - technika wczoraj, dziś, jutro”

Oddział Warszawski Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Mechaników Polskich (SIMP), informuje, że w dniach 24 – 27 października 2014 r., pod hasłem „Warszawa - technika wczoraj, dziś, jutro", odbędą się IV Warszawskie Dni Techniki (WDT).

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz