Ciekawostki
Polacy jedzą za mało warzyw i owoców
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Jedną z nich może stanowić szklanka soku (200 ml). To jednak absolutne minimum. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że najlepiej spożywać codziennie 7 porcji warzyw i owoców. A nawet więcej.
Żywiec prezentuje historię Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej
Jednym z elementów, które od momentu powstania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu w 1856 roku pozostają niezmienne, są wyjątkowi ludzie tworzący Żywiecką Szkołę Piwowarską. W swoim najnowszym spocie reklamowym, stworzonym we współpracy z działem Brand Partnership Discovery Media, Żywiec przybliża konsumentom sylwetki twórców Szkoły i ich idee, które żyją w żywieckim browarze po dziś dzień.
Polaków portret piwny
Piwo to najczęściej konsumowany napój alkoholowy w Polsce – sięga po nie prawie dwie trzecie Polaków. Statystyczny polski piwosz to mężczyzna przed czterdziestką, który spośród piw dostępnych na rynku najczęściej wybiera lagery. Pytany o to, za co lubi piwo, wymienia jego smak i naturalny skład, orzeźwiające działanie oraz uniwersalność, która sprawia, że złocisty nadaje się na prawie każdą okazję: od relaksu w domowym zaciszu po spotkania towarzyskie, nie tylko w męskim gronie.
Jak piją kobiety?
Najczęściej napoje alkoholowe konsumują Panie w wieku 18-39 lat, z wyższym wykształceniem, zajmujące kierownicze stanowiska, w dobrej sytuacji materialnej. Przy czym aż 98% kobiet pije alkohol w sposób odpowiedzialny. To właśnie dla Pań Kompania Piwowarska stworzyła specjalną stronę „Alkohol i kobiety".
WINO kocha PIZZĘ, PIZZA kocha WINO
Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Z okazji nadchodzącego Dnia Pizzy dobieramy wino do najbardziej popularnych smaków pizzy.
Strona 6 z 7