WYDARZENIA
2 XX Szkoła Technologii Fermentacji (M. J. Przegalińska)
10 XXIII Międzynarodowe Sympozjum
Krajowej Unii Producentów Soków (A. Skrzypczyk)
16 Warka 2022 – konferencja dla branży owocowo-warzywnej (M. J. Przegalińska)
20 Seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego (A. Skrzypczyk)
25 Eaton, Kersia, B&P Engineering, DWF Technology i John Bean Technologies organizatorami seminarium dla producentów soków (A. Skrzypczyk)
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
4 Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja (A. Ciosek)
8 Pod ciśnieniem (Rob Cockerill, JMR EUROPE)
18 Doskonalenie konstrukcji urządzeń procesowych stosowanych do wytwarzania soków i koncentratów na przykładzie pras koszowo-tłokowych IPS 10 000 – nowej generacji (B&P Engineering)
RYNEK
26 Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2021/22 (B.Nosecka, A. Bugała)
EKOLOGIA
30 Wpływ produkcji owoców mrożonych
na zmiany klimatu (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk, E. Polak)
36 Rewolucja antyplastikowa – nowe obowiązkowe oznaczenia produktów spożywczych (P. Kalinowski)
SERWISY INFORMACYJNE
39 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
40 Wieści konopne (K. Bogacz)
EVENTS
2 20th School of Fermentation Technology (M. J. Przegalińska)
10 23th International Symposium of Polish Association of Juice Producers (KUPS) (A. Skrzypczyk)
16 Warka 2022 – conference for the fruit and vegetable industry (M. J. Przegalińska)
20 Seminar for specialists and technologists the juice industry (A. Skrzypczyk)
25 Eaton, Kersia, B&P Engineering, DWF Technology and John Bean Technologies, the seminar organizers for juice producers (A. Skrzypczyk)
TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
4 Haze in beer – causes and their identification (A. Ciosek)
8 Under pressure (Rob Cockerill, JMR EUROPE)
18 Improving the design of process devices used for the production of juices and concentrates on the example of the IPS 10 000 piston-basket presses - new generation (B&P Engineering)
MARKET
26 The situation on the market of vegetable preserves in season 2021/22 (B. Nosecka, A. Bugała)
ECOLOGY
30 Effect of frozen fruit production on climate changes (M.Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk, E.Polak)
36 The anti-plastic revolution - new mandatory labeling of food products (P. Kalinowski)
NEWS SET
39 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
40 Hemp News (K. Bogacz)
Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki z dn. 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.