1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 10/2010

10 2010
SUROWCE • PRODUKTY • TECHNOLOGIE

1 Uren Novaberry, Polska – wzrost rentowności dzięki sorterom BEST
8 Dlaczego szkło do piwa?
10 Nowoczesne technologie sterowania w branży browarniczej (A. Just)
16 Zboża jako surowiec do produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych (P. Pawłowska, A. Diowksz, E. Kordialik-Bogacka)
28 Hala mieszania produktów w nowej ofercie B&P Engineering z Przeworska
38 Burak zwyczajny - superwarzywo Nr 1 (K. Bogacz)
RYNEK
12 Białoruski rynek piwa (K. Bogacz)
13 Właściwa strategia we właściwym czasie u podstaw sukcesu piwa z Łomży (A. Ł.)
14 Spożycie piwa bez dużych zmian (M. Woroniecka)
30 Import mrożonych owoców i warzyw do UE (Ł. Zaremba)
32 Globalizacja – szansą rozwoju czy zagrożeniem dla branży owocowo-warzywnej? Panel na Polagrze (M. Przegalińska, K. Oleksy)
40 Ceny skupu owoców i warzyw w III kwartale 2010 r. (I. Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
23 PFA - Podstawowy Standard Zapewniania Jakości (M. Majewski)
26 Wpływ procesu mrożenia na zdolności przeciwutleniające wybranych owoców (I. Drożdż, A. Łakomiec, T. Tuszyński)
36 Pleśnie ciepłooporne w przetwórstwie owoców i warzyw (B. Sokołowska)
OCHRONA ŚRODOWISKA
19 Zwiększanie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody na przykładzie
Browaru Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu (K. Czeszewski)
41 Stan obecny, problemy i perspektywy rozwoju sektora biogazowni rolniczych w Polsce na tle UE (A. Kupczyk, M. Gaworski, M. Kropiak, M. Bylinka)
43 Konferencja Rekopolu w interesie „cywilizowania” gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (A. Ł.)
44 Obowiązki korzystającego ze środowiska (G. Orzechowska)
WYDARZENIA
15 Recenzja książki - „Fermentacja i Dojrzewanie Piwa” G. Annemüller, H. Manger
22 Profesjonalia Piwowarów i Barmanów - po raz drugi (K. Baranowski)
24 Dobre wyniki kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” (aka)
24 URSCHEL - złoty jubileusz, złote maszyny !!!
35 Pierwszy Festiwal Jabłka (H. Piekut)
45 Problem niedoboru jodu w Polsce (A. Bogacz)
FELIETON
46 Widziane z Wiejskiej (86) (T. Pokrywka)
SERWIS INFORMACYJNY
47 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
49 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
51 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz