Numer 05/2010
SUROWCE • TECHNOLOGIE
4 Przyspieszanie niektórych procesów technologicznych w winiarstwie a jakość wina (A. Wilkowska, D. Piatka, E. Pogorzelski)
6 Ograniczenie ilości wody zużywanej w przemyśle owocowo-warzywnym poprzez zagospodarowanie wody procesowej i odwarowej (J. Marjanowski, J. Ostrowski, A. Kukiełko)
16 Niedoceniane surowce owocowe (T. Tarko, A. Duda-Chodak, P. Pogoń)
22 Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty (J. Szwejda-Grzybowska)
28 Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (część II) (B. Czupryński, K. Kotarska, G. Kłosowski, B. Sieliwanowicz)
JAKOŚĆ
6 Wyniki kontroli jakości i prawidłowości oznakowania wyrobów winiarskich (aka)
33 Żywność koszerna cz. 2 (M. Wiśniewska)
35 Niebezpieczne dioksyny (E. Sicińska)
KONFERENCJE • WYDAŻENIA BRANŻOWE
12 Osiągnięcia naukowo-techniczne w słodownictwie i browarnictwie (MJP)
20 Pozostałości pestycydów w owocach głównym tematem obrad (MJP)
21 Dodatki, urządzenia i materiały pomocnicze dla przemysłu owocowo-warzywnego (map)
31 Biogazowy zawrót głowy (W. Wasilewski)
RYNEK
24 Eksport Polskiej Wódki szansą dla krajowych producentów (L. Wiwała)
27 Rynek wódki w okresie luty 2009 – styczeń 2010 (P. Dołęga)
SERWIS INFORMACYJNY
26 Kalejdoskop ze świata napojów (P. Bogacz)
38 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
40 Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności (K. Oleksy)