Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

elektronika

 

Wino na wesele - jakie wybrać?

Wraz z rozkwitem wiosny, rozpoczyna się wysoki sezon ślubny. Organizacja tego wyjątkowego dnia spędza sen z powiek prawie każdej Parze Młodej. Suknia, garnitur, fryzury, makijaż, rezerwacja sali, oprawa muzyczna przyjęcia, wybór menu i alkoholu - to zdecydowanie najważniejsze punkty na weselnej liście „to do”. Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa radzą jakie wino wybrać na przyjęcie ślubne, tak by zadowolić różne gusta i wpasować się w charakter uroczystości.

Czytaj więcej...

Kasyno Winiarskie w Centrum Wina

Z jakich win słynie Kalifornia? Gdzie narodził się szczep primitivo a skąd pochodzi carménère? Jak dobrać wino do potraw? Odpowiedzi na te i inne pytania można poznać, rozgrywając fascynującą partię Kasyna Winiarskiego - gry planszowej stworzonej przez pasjonatów z Centrum Wina. Dostępna jest wyłącznie w sieci 24 sklepów specjalistycznych Centrum Wina na terenie całego kraju.

Czytaj więcej...

Przyszła wiosna… a Tobie brakuje sił?

Wiosna to czas odnowy i przypływu energii do działania! Znajomi wyruszają na spacery do lasu, sąsiedzi zaczęli wiosenne porządki, koleżanki z pracy już umawiają się na wspólne bieganie. A Ty? Nawet nie zabrałaś się za noworoczne postanowienia… Jak z pomocą 100% soków i musów owocowo-warzywnych obudzić się z zimowego snu i w końcu wziąć się do działania? – radzi dietetyk Zuzanna Antecka.

Czytaj więcej...

"Weź mnie w obroty" podsumowanie kampanii

Zaledwie 6 proc. konsumentów przy zakupie piwa zwraca uwagę na jego opakowanie. Tylko 14 proc. ma świadomość, że korzystanie ze szklanych butelek zwrotnych pomaga oszczędzać energię i surowce. Co ósma osoba, która kupiła napój w butelce zwrotnej, przyznaje, że nigdy nie próbowała jej zwrócić . Zachęcanie do oddawania do sklepów butelek zwrotnych, a przez to ochronę środowiska naturalnego, miał na celu Carlsberg Polska, realizując przez trzy lata kampanię społeczną „Weź mnie w obroty”.

Czytaj więcej...

Zniesienie obowiązku banderolowania jest postulatem mniejszych firm branży winiarskiej, dla których ten system kontroli jest uciążliwy

„W naszej opinii utrzymanie systemu oznaczania wina znakami akcyzy daje gwarancję szczelności rynku i bezpieczeństwa konsumentów” – mówi Jerzy Kwaśniewski, prezes ZP PRW. „Członkowie naszej organizacji ryzyko rozwoju szarej strefy na skutek likwidacji banderolowania oceniają jako bardzo wysokie. Są to doświadczone przedsiębiorstwa, które znają rynek, analizują go i funkcjonują na nim od lat”.

Czytaj więcej...

Znamy laureatów konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Warsaw 2017!

Ponad 150 produktów spożywczych w jedenastu kategoriach walczyło wczoraj o medale i wyróżnienia targowe. Propozycje producentów i przetwórców przeszły oczekiwania wszystkich, a wysublimowane efekty smakowe i zapachowe zaskoczyły nawet wymagające kubki smakowe profesjonalistów zasiadających w Jury. Dzisiaj podczas spotkania z mediami zostały ogłoszone wyniki.

Czytaj więcej...

Cydr Lubelski Klasyczny otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność na kolejne trzy lata

Program „Poznaj Dobrą Żywność” od 2004 roku nagradza produkty o wyróżniającej się jakości, spełniające surowe oraz precyzyjnie określone kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. Znak promuje jedynie najlepszych producentów i ma na celu stałe motywowanie ich do podnoszenia jakości swoich wyrobów oraz zwiększania różnorodności oferty.

Czytaj więcej...

Alfa Laval - uruchomił nowy zakład produkcyjny wentylatorowych wymienników ciepła, zlokalizowany w Krakowie

Nowy zakład produkcyjny wentylatorowych wymienników ciepła firmy Alfa Laval zlokalizowany jest w Krakowie. Rozpoczął swoją działalność na początku 2015 roku i cały czas, planowo rozbudowuje swoje struktury i magazyny, wykorzystując dostępną przestrzeń produkującej fabryki wirówek, dostęp do wykwalifikowanych pracowników oraz możliwość korzystania z doświadczenia i pomocy pozostałych fabryk Alfa Laval.

Czytaj więcej...

Nie daj się nabrać na nowalijki!

Apetyczne nowalijki? Na początku wiosny jest na nie za wcześnie. Te prawdziwe, rodzime pojawią się dopiero w czerwcu – podkreślają naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. I radzą powstrzymać entuzjazm związany z dostępnymi w sklepach i na targowiskach nowalijkami.
Wiosenne warzywa, podobnie jak pierwsze sezonowe owoce, nie zdążą wytworzyć naturalnych cukrów, kwasów i związków zapachowych, a już są transportowane z zagranicy. U celu podróży poddaje się je gazowaniu, żeby wytworzyć hormon starzenia się. Zrywane, gdy ledwie zaczęły, teraz w ciągu doby „dojrzewają” i piękne prezentują się przed kupującymi.

Czytaj więcej...

Szukaj

gmp 3110x1458

cidilines

kompendium