1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Numer 07-08/2010

7-8 2010
WYWIAD

6 Lider rynku winiarskiego poszerza swoje portfolio. Rozmowa z Piotrem Dziarskim, członkiem Zarządu i dyrektorem ds. sprzedaży i marketingu AMBRA S.A. (M. J. Przegalińska)
12 Koncentrujemy się na rozwoju naszych marek. Rozmowa z Vassilenem Tzanovem – dyrektorem handlowym CEDC (M.J. Przegalińska)
46 Rozwiązać zagrożenia i przełożyć na efekty. O aktualnej sytuacji surowcowej, inwestycjach i efektach programów promocyjnych z Julianem Pawlakiem – Prezesem Stowarzyszenia KUPS rozmawia Maria J. Przegalińska
48 Promujmy polską żywność w UE. Rozmowa z prof. dr. hab. Andrzejem Babuchowskim – radcą ministrem ds. rolnictwa i rybołówstwa przy Stałym Przedstawicielstwie RP przy UE
KONFERENCJE - WYDARZENIA BRANŻOWE
5 Największe spotkanie branży spożywczej już we wrześniu
8 Doroczny Zjazd Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa w Toruniu (map)
10 Polskie wina i miody wracają do najlepszych tradycji (A. Ł.)
14 Nowoczesne kanały dystrybucji – szansą czy zagrożeniem dla producentów żywności? (A.Ł.)
26 Konferencja prasowa przed targami BRAU Beviale 2010 (K. Oleksy)
52 Zebranie Zarządu Głównego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
64 Ośrodek Doskonalenia Kadr SITSpoż.
RYNEK
16 Rosja – pilnie strzeżony największy rynek wódki na świecie (L. Wiwała)
44 Szansa na spokojniejszy sezon przetwórczy (A.Ł.)
54 Rynek soków (M. Zimakiewicz)
58 Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2010 r. (I.  Strojewska, T. Smoleński, G. Stępka)
62 Sytuacja na światowym i europejskim rynku mrożonych owoców i warzyw
na początku sezonu 2010/2011 (A. Jaworowska)
64 Nielsen. Napoje energetyczne i izotoniczne (A. Szydłowska)
PRAWO
56 Instrumenty wsparcia dla branży (M. Dąbrowska)
SUROWCE
24 Efektywna wymiana roślin chmielu na plantacjach (M. Stasiak)
50 Struktura rozdysponowania produkcji towarowej owoców w Polsce (B. Nosecka)
59 Czarna porzeczka – źródło witaminy C (K. Nowak, B. Żmudzińska-Żurek)
TECHNOLOGIE
18 Alternatywne rozwiązania Kronesa dla technologii aseptyki. Koncepcja rozlewu spełniającego każde wymagania (V. Stammel)
22 Thinking out of the box. Możliwe innowacje produktowe w ramach kompetencji browaru (G. Frącek)
OPAKOWANIA
20 Szkło przyjazne środowisku
28 Wykorzystanie tworzyw sztucznych z recyklingu w produkcji opakowań do żywności (K. Ćwiek-Ludwicka)
Z ZAŁOBNEJ KARTY
72 Hermann Kronseder
SERWIS INFORMACYJNY
66 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
68 Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności (K. Oleksy)
70 Napoje funkcjonalne (A. Bogacz)
DODATEK SPECJALNY „Soki NFC”
33 Soki klarowane, naturalnie mętne, przecierowe lub z dodatkiem przecieru - (B. Groele)
34 Soki mętne – obiecujący potencjał wzrostu (red.)
35 Produkcja soków mętnych szansą na przetrwanie producentów owoców(A. Karwowska)
36 Przetwórstwo owoców i warzyw jako alternatywa dla grup producentów i indywidualnych plantatorów (T. Solis)
37 Technologia NFC. Co wybrać: dekanter czy prasę taśmową?
38 Dar Ogrodu – z miłości do natury, z miłości do tradycji (K. Oleksy)
40 Wpływ odmiany jabłek na zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą w sokach mętnych (M. Teleszko, J. Kolniak, A. Wojdyło, J. Oszmiański)

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz